Spitalul Euroclinic-Regina Maria, Str Calea Floreasca Nr 14A , sect 1, Bucuresti     drbogdanpopescu@gmail.com

Ulcerul Gastro-Duodenal

Dr. Bogdan Popescu

Ce este?

Ulcerul peptic, gastro-duodenal, este cauzat de infecția cu Helicobacter pylori sau de consumul de medicamente inflamatorii nesteroidiene : ibuprofen, naproxen sau antiagregante plachetare cum ar fi aspirina.

 

Stresul, consumul de alcool, fumatul sau mâncarea picantă îi putem enumera ca factori de risc ce pot agrava boala, dar ce nu o provoacă.

Simptomele.

Durerea este simptomul cel mai frecvent, dar este diferită. În cazul ulcerului gastric, durerea apare imediat după masă, iar în cazul celui duodenal , la câteva ore după masă.

 

Alte simptome ce pot enumera, si sunt frecvente în amândoua cazurile, sunt:

  • Balonarea
  • Eructațiile
  • Pirozisul
  • Greaț

În cazul complicațiilor, pot apărea:

  • Dureri intense abdominale – ulcer perforat
  • Hemetemeza - Vărsături cu sânge sau apariția melenei (scaun cu sânge digerat, negru) – când avem de-a face cu ulcer hermoragic
  • Paloare tegumentară, stare generală alterată – ulcer hemoragic

 

Diagnosticul și tratamentul

Diagnosticul ulcerului gastro-duodenal, este realizat cu ajutorul Endoscopiei digestive superioare, ce poate realiza și tratamentul ulcerului hemoragic – prin injectări de substanțe care opresc hemoragia sau chiar aplicarea unor clipuri.

 

Diagnosticul se poate face și cu ajutorul tranzitului baritat radiologic, când pacientul bea o substanță de contrast și se realizează o radiografie gastro-duodenală. Această metodă nu este indicată în cazul complicațiilor.

 

Tratamentul recomandat la ora actuală, este cel medicamentos asociat cu un regim alimentar.

 

Tratamentul medicamentos folosește : antiacide sau inhibitori de pompă de protoni și dacă se confirmă prezența Helicobacetrului pylori, se asociază și tratament antibiotic, pentru eradicarea acestuia.

Evoluția bolii fără tratament

Intervenția chirurgicală, la ora actuală, este rezervată, complicațiilor, ce nu pot fi rezolvate endoscopic : ulcer perforat, sângerări ce nu pot fi controlate endoscopic, stenoza duodenală sau apariția cancerului gastric.

 

În cazul ulcerelor perforate, de multe ori, se poate realiza o intervenție laparoscopică, prin care se suturează perforația, iar în cazul ulcerelor hemoragice , se vor efectua rezecții gastrice sau hemostază in-situ.

 

Pentru stenoza duodenală, se va face o intervenție piloro-plastie, iar pentru cancerul gastric, se vor face intervenții complexe, ce necesită rezecții extinse ale stomacului și excizia ganglionilor aferenți.

 

Tratamentul chirurgical, va fi urmat neaparat si de tratament medicamentos postoperator si controale endoscopice periodice.

Prevenția apariției ulcerului

Prin prevenirea infecției cu Hlicobacter pylori, ce se poate transmite prin apă sau mâncare, prin spălarea frecventă a mâinilor și preparea termică a alimentelor.

Prin folosirea cu atenție a medicamentelor antiinflamatoare, ce trebuie luate după masă, și folosite în paralel cu medicamente ce protejează stomacul și duodenul.

 

Prin reducerea stresului, reducerea consumului de alcool, și renunțarea treptată la fumat, cu alte cuvinte prin reducerea tuturor factorilor de risc ce pot contribui la apariția ulcerului gastro-duodenal.

Dr Bogdan Popescu
Medic Primar Chirurg
Competență în chirurgie laparoscopică avansată

Doctor în Științe Medicale

Call Now Button