Spitalul Euroclinic-Regina Maria, Str Calea Floreasca Nr 14A , sect 1, Bucuresti     drbogdanpopescu@gmail.com

Tumorile Maligne Sincrone Colo-Rectale

Dr. Bogdan Popescu

Ce sunt?

Există și situații când pacientul poate prezenta două tumori maligne sincrone, găsite în același timp la nivelul intestinului gros sau la interval de 6 luni de la prima tumoră.

Tumorile sincrone pot avea o incidență între 2,3% și 12,4% din neoplasmele colorectale

Aceste tumori pot fi atât diferite ca origine și ca examen histopatologic, dar și asemănătoare, majoritatea fiind adenocarcinoame mucinoase.

Studiile arată că au o rată mai mare de apariție la bărbați,  intre 50-77 de ani, apare mai frecvent la nivelul colonului stâng și pacienții cu polipoză familială sau boli inflamatorii intestinale pot fi mai predispuși a dezvolta neoplasme sincrone.

Tumori sincrone1

Diagnosticul

Diagnosticul necesită:

  • Colonoscopie și neapărat,
  • Investigație imagistică (CT, RMN), din cauza faptului că colonoscopia uneori nu poate depăși prima tumoră (stenozantă)
  • Analize de laborator uzuale, markeri tumorali

Tratamentul

Tratamentul chirurgical este extensiv, și necesită rezecții largi ale intestinului gros, pentru a cuprinde ambele tumori, ca rezecția să fie oncologică (la distanță de tumoră și minim 15 ganglioni cuprinși în rezecție).

Tinând cont că incidența cancerului de coorectal în România este ridicat, ar trebui să începeți a face o colonoscopie de screening de la vârsta de 45 de ani sau de la vârsta de 40 de ani, cei care au în familie antecedente de cancer colorectal.

Pentru un diagnostic precis, vino pentru un consult!

Dr Bogdan Popescu
Medic Primar Chirurg
Competență în chirurgie laparoscopică avansată

Doctor în Științe Medicale

Call Now Button